Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2015: Όχι στον αναλφαβητισμό και την άγνοια

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2015: Όχι στον αναλφαβητισμό και την άγνοια

Η μάθηση μέσω της ανάγνωσης και η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλει να περάσει η UNESCO για τη φετινή Παγκόσμια Μέρα του Βιβλίου που γιορτάζεται σήμερα σε όλον τον κόσμο.

Το βιβλίο είναι ένα διεθνές σύμβολο κοινωνικής προόδου και πολιτισμού. Το να μπορεί κανείς να διαβάζει, η δυνατότητα να λαμβάνει τη βασική εκπαίδευση που αποτελεί προϋπόθεση για αυτό ίσως για εμάς να ακούγεται σαν κάτι δεδομένο, για εκατομμύρια παιδιά όμως στον κόσμο δυστυχώς δεν είναι.

Η πραγματικότητα είναι άλλη. Χιλιάδες παιδιά σε όλον τον κόσμο αποκλείονται από την εκπαίδευση, βιβλία καίγονται δημόσια, ένοπλοι επιτίθενται σε μαθητές. Ενώ ειδικά για τις γυναίκες τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού αποκλείονται από την εκπαίδευση μόνο και μόνο λόγω του φύλου τους.

Στη Συρία, περισσότερα 2.500.000 παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο και να λάβουν τη βασική εκπαίδευση. Την αποκάλυψη έκανε μελέτη που δημοσίευσε η οργάνωση Save the Children τονίζοντας πως οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το μέλλον των παιδιών αυτών.

Συνολικά στη Μέση Ανατολή περισσότερα από 12 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, προειδοποιεί η Unicef, σημειώνοντας ότι στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται τα παιδιά που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το σχολείο εξαιτίας των συρράξεων στη Συρία και το Ιράκ.

Εάν συνυπολογιστούν τα παιδιά εμπόλεμων χωρών ή περιοχών, ο αριθμός φθάνει στα 15 εκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση της Unicef που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα στη Βηρυτό.

Ο αριθμός των 12,3 εκατομμυρίων παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο περιλαμβάνει 4,3 εκατομμύρια της πρωτοβάθμιας, 2,9 εκατομμύρια της δευτεροβάθμιας και 5,1 της προσχολικής εκπαίδευσης και αντιστοιχεί στο 15% των παιδιών στη Μέση Ανατολή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε εννέα χώρες της Μέσης Ανατολής και ο κύριος λόγος στέρησης της εκπαίδευσης στα παιδιά είναι η φτώχεια. Σε πολλές περιπτώσεις οι οικογένειες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το αντίτιμο των σχολικών βιβλίων και της στολής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι οικογένειες αποφασίζουν να στείλουν τα παιδιά τους να εργαστούν.

Η UNESCO θεωρεί πως καθήκον όλων μας είναι να δούμε το πρόβλημα κατάματα. Πρέπει, λέει στην ανακοίνωσή της Irina Bokova, γενικής διευθύντριας της UNESCO να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να προωθηθεί η ιδέα της ανάγνωσης και της μάθησης ως πρόχωμα για τη μισαλλοδοξία και το φανατισμό. Μόνο έτσι, αναφέρει θα ισχυροποιήσουμε τα θεμέλια για την επίτεξη ειρήνης στον κόσμο.

Τα βιβλία, είναι το Α και το Ω της ελευθερίας της έκφρασης και της διάδοσης ιδεών και πληροφοριών. Είναι ο δρόμος για την ανάπτυξη.